Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi (MCT) er en nyere evidensbaseret psykologisk behandlingsmetode, der har vist sig at være yderst effektiv til behandling af psykiske lidelser som stress, angst og depression.

Kort fortalt tager metakognitiv terapi udgangspunkt i, hvordan du tænker og ikke i hvad du tænker.

Metoden er udviklet af Dr. Adrian Wells og baseres på forskning om, at det ikke er tilstedeværelsen af negative tanker, som gør os syge, men den tid vi bruger på at bearbejde disse tanker, der udløser stress, angst og depression.

Din hjerne vil konstant producere tanker, den producerer imellem 30.000 – 70.000 tanker i døgnet, det har du ingen kontrol over. Men du kan lære at få kontrol over, hvor meget opmærksomhed du giver disse tanker.

Når du giver de negative, bekymrende eller kontrollerende tanker mindre opmærksomhed, vil du opleve at dine symptomer på stress, angst eller depression letter og forsvinder. Din hjerne heler sig selv, hvis blot du giver den ro til det.

I metakognitiv terapi får du indsigt i og redskaber til bevidst at vælge, hvilke tanker du vil give din opmærksomhed og hvornår. Ved at give de negative tanker mindre opmærksomhed, giver det mere tid og overskud til de tanker og oplevelser, der virkelig har betydning for dig.

Metoden kan anvendes til børn fra 8-årsalderen i samarbejde med forældre. 

Du vil igen kunne leve frit.

Kilde: Metacognitive Therapy for Anxiety and Depression, Adrian Wells

Metakognitivterapi ved mistrivsel som angst, stress og depression